Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
1 min

Common Ground

Aleš Macenauer, 23. 9. 2024
Minulý týden jsme v naší Otevřené zahradě promítli diváctvu americký snímek Common Ground, a to rovnou v české premiéře. Film, který se zaměřuje na regenerativní zemědělství jako na klíč k obnově půdy, pochází z dílny režisérů dokumentu Kiss The Ground a láká i na hvězdné obsazení vypravěčů. Zahlédnout v něm můžeme např. Jasona Momoa nebo Woody Harrelsona. Snímek také získal hlavní cenu na Tribeca Film Festivalu.
Plakát filmu Common Ground

Přestože film popisuje americké reálie zemědělské produkce, mnoho motivů se dá analogicky vztáhnout i na naše prostředí. Common Ground se postupně dotýká  pestré škály témat a vystupuje v něm mnoho aktérů pohybujících se v zemědělském prostředí, včetně farmářů a vědců. Film se dostává také k sociálním tématům jako jsou ekonomické potíže zemědělců ústící ve vysokou sebevražednost, důležitost Afričanů v americkém zemědělství či pokusy zemědělských koncernů o diskreditaci vědců a soudní spory spojené s glyfosáty. Rozebírán je však i ekologický rozměr zemědělství, jsou popisovány principy vzniku eroze a zmiňován je i vliv hub na redukci CO2. Vše je přitom prezentováno s důrazem na regenerativní způsob hospodaření, který může být dle tvůrců klíčový k záchraně planety.

Film se stopáží 105 minut je dobře srozumitelný i pro laickou veřejnost, které je pravděpodobně také primárně určen. Můžeme ho tak vřele doporučit každému, komu záleží na stavu a budoucnosti naší planety.

Promítání navíc plánujeme v dohledné době zorganizovat i v Praze a v dalších regionech, kde se na vás budeme moc těšit! V pořadí druhá projekce proběhne už tuto středu 25. 9. 2024 opět v Otevřené zahradě v Brně. Pro bližší informace a termíny sledujte naše sociální sítě.

Promítání filmu Common Ground
Premiéra Common Ground 17. 9. 2024

Mohlo by vás zajímat