Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
1 min.

Ambasador Živé půdy: Krajinu může ovlivnit i vlastník půdy či spotřebitel

Markéta Sedláčková, 13. 12. 2021
Jan Čulík pravidelně víří vody na gastronomické scéně nejen v jižních Čechách. A nyní doslova vody rybníkářské: v Táboře otevřel kapří restauraci, která Čechům ukazuje, že kapr je udržitelnější variantou k tradičním masovým pokrmům, a navíc může být vynikajícím jídlem celoročně - nejen na Vánoce.
Ambasador Živé půdy Jan Čulík. Foto: David Peltán
Jan Čulík pravidelně víří vody na gastronomické scéně nejen v jižních Čechách. A nyní doslova vody rybníkářské: v Táboře otevřel kapří restauraci, která Čechům ukazuje, že kapr je udržitelnější variantou k tradičním masovým pokrmům, a navíc může být vynikajícím jídlem celoročně - nejen na Vánoce. 

Na jihu Čech Jan Čulík usiluje o převedení několika rybníků do bio režimu. Takové rybníky mohou být pouze v místech, kde nehrozí znečištění splavy z hnojených polí. Kapři jsou dokrmováni pouze certifikovaným krmivem. Produkce skleníkových plynů při chovu kaprů je menší v porovnání s chovem skotu, vepřů nebo drůbeže.

STAL JSEM SE AMBASADOREM! Tedy regionálním ambasadorem projektu Živá půda:) Velmi smysluplný projekt, který může...

Posted by Jan Čulík on Monday, November 22, 2021
V Táboře začal s organizováním gastrofestivalu Naše chutě, později otevřel pivní Výčep a vinný bar Thir, ve kterém se zaměřuje na naturální vína. Založil spolek Jíme Jih. Jeho aktivity jsou v českém prostředí unikátní hlavně důrazem na lokální produkci.
 

Propojovat ke zdravé a pestré krajině

A nově se stal regionálním ambasadorem Živé půdy! Naváže na své dosavadní zkušenosti a zapálení pro půdu. Bude propojovat farmáře, podniky a zákazníky a vytvářet komunitu lidí, kterým záleží na stavu půdy v jižních Čechách a šetrném hospodaření na ní.
“Všechno, co dělám, směřuje k hlavnímu cíli: zdravé a pestré krajině kolem nás. Krajině, která bude radostí pro další generace. Pečovat o místo, kde žijeme, by neměl jen zemědělec, ale svým rozhodnutím ho může ovlivnit i vlastník půdy či spotřebitel. Proto je pro mě Živá půda skvělým projektem, který kýženému cíli může dopomoci," říká k zapojení Jan Čulík.

Kapr sice není jenom vánoční jídlo, ale čím jiným začít než skvělým receptem na kaprovku od Jana Čulíka a jeho týmu, navíc v tomto čase. Tak dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat