Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Regenerativní pastevec Karel Kalný: rebel s příčinou

Aleš Macenauer, Zuzana Benešová, 31. 3. 2025
V okolí Mitrova, na zvlněných pastvinách obklopených lesy, hospodaří Karel Kalný, průkopník regenerativní pastvy v Česku. Na svém statku dokazuje, že šetrný přístup k půdě a respekt ke zvířatům vedou nejen k obnově krajiny, ale také k vyšším výnosům a kvalitnějším produktům. Jeho cesta je příběhem neustálého učení, experimentování a hledání udržitelných způsobů hospodaření.
Karel Kalný
Karel Kalný, foto: www.marekdvorak.com

Od zpustošené půdy k prosperující farmě

Zemědělství má sice v rodině Karla Kalného určitou tradici, její kořeny však nesahají do Mitrova. Vše, co dnes na Statku Mitrov je, musel vybudovat téměř od nuly. Když poprvé uviděl zpustošenou krajinu v okolí Mitrova, kde hospodařilo bývalé družstvo, rozhodl se jednat. Postupně skupoval pozemky, a po patnácti letech usilovné práce se mu je podařilo skoro scelit do souvislých celků.

Obnova půdy tehdy začala mělkou orbou a odkameněním. „Tady to dřív byla skála. Nebyla tu živá půda,“ vzpomíná. Dnes se pastviny zelenají a půda je každým rokem zdravější. Původně začínal s chovem ovcí na mléko a výrobou sýrů, ale brzy zjistil, že fixní pastviny vedou jen k další degradaci půdy. Zvířata zůstávala na jednom místě příliš dlouho a vznikaly erozní plochy. Zlom přišel před šesti lety, kdy objevil knihy Dilema všežravce Michaela Pollana a Holy Cows and Hog Heaven Joela Salatina. Ty ho přivedly k regenerativnímu hospodaření a pastvě. 

Respekt k půdě i zvířatům

Regenerativní pastva spočívá v pravidelném přesouvání zvířat, což napodobuje přirozený pohyb stád v divoké přírodě. Na farmě tak nenajdete halové chovy – krávy, prasata i kuřata se pasou venku, mají dostatek pohybu a slunce.

Karel Kalný přesouvá všechna stáda každé dva dny, čímž minimalizuje zátěž pro půdu a maximalizuje kvalitu masa, což potvrdily i laboratorní testy: maso ze Statku Mitrov má lepší poměr omega mastných kyselin než je běžné. Jeho cílem je udržitelný cyklus, který prospívá jak půdě, tak zvířatům. Díky tomu má dnes zdravé stádo, úrodné pastviny a krajinu, která se přirozeně obnovuje.

Karel Kalný nevidí regenerativní zemědělství jako marketingový tah, ale jako nutnost, která vyplynula z letitých zkušeností. „Každé obdělávání půdy jí v důsledku škodí,“ říká a zdůrazňuje, že klíčem k její obnově je minimalizace zásahů. Podporuje myšlenku bezorebného hospodaření a omezení mechanizace, které vedou k nižší spotřebě nafty, menšímu tlaku na půdu a rychlejší regeneraci pastvin. 

Nepostradatelnými pomocníky při práci se stádem jsou také psi. Karel má nejraději plemeno Louisianský leopardí pes a spolu s dalšími chovateli pomáhá rozvíjet jejich přirozené vlohy pro práci se stádem.

Kromě hospodaření se věnuje také krajinářství. V okolí statku plánuje obnovu rozoraných polních cest. „Ty cesty kdysi sloužily lidem k procházkám. Chci, aby se zde mohli zase volně pohybovat,“ vysvětluje.

Pastvina
Vlevo pastvina po spasení, vpravo pastvina, kam se bude skot přesouvat, foto: www.marekdvorka.com

Kvalitní maso přímo od farmáře

Kdo chce ochutnat maso ze Statku Mitrov, má dvě možnosti. Navštívit prodejnu v Brně na Malinovského náměstí, kam se vozí čerstvé zboží každý den a je první prodejnou v Česku, která nabízí produkci z regenerativního hospodaření i dalších farmářů, nebo můžete zajít do restaurace přímo na statku. Ta je otevřená od čtvrtka do neděle a specializuje se hlavně na steaky. Klientela čítá již kolem 10 000 pravidelně se vracejících zákazníků. Po úspěchu s prodejnou v Brně plánuje také rozšíření do Prahy. „To, co jsme na Mitrově budovali 10 let, se v Brně rozjelo za 3 měsíce,“ říká s nadšením, přičemž zákazníci oceňují především kvalitu a etický původ masa.

Karel Kalný si na kvalitě a původu masa zakládá, sám má nejraději steak, ale nepohrdne ani tatarákem. Jídlo při práci na statku musí být jednoduché a vydatné. Ráno si rodina Kalných dává vajíčka se špekem nebo na másle, na svačinu je vývar a na oběd Karel rád sáhne po steaku nebo jakémkoliv hotovém jídle z vlastní restaurace. Má rád také pečivo, ale jí ho málo.

Maso
Zboží ze Statku Mitrov si můžete zakoupit přímo v Mitrově, nebo v prodejně na Malinovského náměstí v Brně, foto: www.marekdvorak.com

Cesta k udržitelné budoucnosti

Regenerativní přístup k zemědělství si získává stále větší popularitu mezi zemědělci i zákazníky a díky farmářům, jako je Karel Kalný, se i v Česku otevírají nové cesty k trvale udržitelnému hospodaření. Karel své zkušenosti předává dalším zemědělcům a ukazuje jim, že regenerativní hospodaření může být nejen šetrné k přírodě, ale i ekonomicky výhodné.

Výjimečný přístup Karla Kalného k regenerativnímu zemědělství nezůstal bez povšimnutí ani na mezinárodní scéně. Nedávno byl zařazen do prestižního žebříčku TOP 50 Farmers, který oceňuje inovativní a udržitelně hospodařící zemědělce. Toto ocenění potvrzuje, že jeho práce na Statku Mitrov není jen lokálním úspěchem, ale inspirací pro zemědělce po celém světě.

Prasata
Na Statku Mitrov se dobře žije i prasatům, foto: www.marekdvorak.com

Mitrov je dnes prosperujícím statkem, který kombinuje etický chov zvířat a ochranu přírody. Karel Kalný věří, že regenerativní hospodaření není jen cesta ke kvalitnějším potravinám, ale i klíč k obnově krajiny a zdraví půdy. „Každý den se učím něco nového a věřím, že jdeme správným směrem,“ dodává. 

Mohlo by vás zajímat