Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Senné mléko: kvalitní sýry, zdravé krávy i půda

Ivana Filipovičová, 5. 12. 2025
Co si představíte, když se řekne „senné mléko“? Jde o moderní návrat k tomu, co bylo dříve naprosto běžné - k mléku od krav, které se pasou na loukách a v zimě dostávají jen seno, zatímco krávy ve velkochovech tráví většinu života v halách a jsou krmené průmyslově připravenou směsí z kukuřičné siláže. Tento rozdíl v krmení má velký vliv nejen na kvalitu mléka, ale i na chuť a stabilitu sýrů, které z něj vznikají.
kráva žere seno
Výživa dojnice podle systému chovu

v režimu senné mléko

  • pastva (tráva, byliny…)
  • luční seno
  • malé množství obilí
  • minerální liz

běžný chov

  • kukuřičná siláž
  • vojtěšková senáž
  • obilné šroty
  • sója
  • výpalky
  • bílkovinné koncentráty (např. močovina)
  • vitamíny, minerály
  • konzervanty pro omezení růstu plísní a bakterií ve směsi
schéma cesty krmiva ke krávě
schéma cesty krmiva ke krávě

Když mléko voní po louce

Krávy krmené senem mají mléko se zdravějším poměrem mastných kyselin (vyšší obsah omega-3) a stravitelnější složení bílkovin. Na rozdíl od silážního krmení se do něj nepřenášejí žádné kyselé nebo „stájové“ tóny. Výsledné sýry tak mají plnější a přirozenější aroma pocházející z pestré směsi bylin v seně.

Dojnice v halovém chovu
Dojnice v halovém chovu

Z technologického pohledu je senné mléko stabilnější a lépe se hodí pro výrobu zrajících sýrů. Proto ho používají především horské a řemeslné sýrárny, které staví na kvalitě, tradici a jednoduchých výrobních postupech. S takovými sýry se setkáte například v Rakousku či Švýcarsku, ale stejně tak dobře je lze vyrobit i u nás.  
 

Jak senné mléko chrání sýr před „nafukováním“

Jednou z častých vad zrajících sýrů je tzv. pozdní duření. Možná jste se s tím už setkali – sýr má uvnitř nepravidelné dutiny (nejedná se o hladká oka, jako např. v ementálu – to je žádoucí proces), někdy se dokonce mírně vyboulí nebo popraská. Vinu nesou bakterie rodu Clostridium, které vytvářejí plyny během zrání sýra. Zároveň způsobují vznik nepříjemného zápachu žluklého másla či zvratků a sýr se tak stává nepoživatelným.

máselné kvašení sýru
Malá očka pod kůrou značí máselné kvašení zapříčiněné klostrídiemi, foto: Kopáček, J. (n.d.). Vady sýrů a faktory, které je ovlivňují. Českomoravský svaz mlékárenský

Tyto bakterie se do mléka často dostávají ze siláže, hlavní složky krmiva dojnic ve velkochovech. Klostridie v ní vytvářejí spory, které přežijí i pasteraci a později v sýru způsobí problémy. Ve velkých mlékárnách se tyto obtíže řeší přídavkem konzervantů (dusičnany, nisin, lysozym…) a složitými technologiemi výroby. A ty nejcitlivější druhy sýrů (tvrdé, déle zrající) velké mlékárny zkrátka vůbec nevyrábí.

Senné mléko tento problém prakticky eliminuje, protože se při krmení dojnic siláž vůbec nepoužívá. Krávy dostávají pouze seno a čerstvou trávu venku na pastvě, kde se tyto bakterie téměř nevyskytují. Výsledkem jsou sýry, které krásně zrají, nenafukují se a mají čistou chuť i vůni.  
 

Tradiční cesta k chutnému sýru

Chov krav v režimu senného mléka je pracnější, nákladnější a každá kráva nadojí méně mléka než při krmení siláží. Přesto se k němu mnoho farmářů vrací, protože spotřebitelé čím dál víc oceňují kvalitu a původ potravin.

V Česku zatím není značka senného mléka oficiálně regulovaná (jako např. rakouská značka Heumilch), takže je důležité se informovat u konkrétního farmáře – i mnoho menších farem totiž krmí své krávy siláží. Jen tak budete mít jistotu, že mléko skutečně pochází od krav krmených senem a sýry z něj vyrobené budou mít autentickou chuť a stabilní zrání.

krávy žerou seno

Senné mléko a šetrný chov krav

Senné mléko není jen o lepší chuti sýrů, ale často souvisí i s celkově šetrnějším chovem krav. Krávy tráví většinu roku na pastvě, což podporuje jejich přirozené chování, pohyb a zdraví. Otužilý, venku žijící dobytek je méně náchylný k nemocem a může žít delší a spokojenější život.

Takový způsob chovu má pozitivní dopad i na ekosystém luk a pastvin. Dobře organizovaná regenerativní pastva podporuje biodiverzitu rostlin i živočichů, pomáhá zachovat hnízdiště ptáků a podporuje zdraví půdy. Naproti tomu halové velkochovy dojnic často znamenají krátký život bez přístupu ven, omezený pohyb, intenzivní využívání orné půdy pro produkci kukuřičné siláže a celkově vyšší zátěž pro životní prostředí. Senné mléko tak představuje nejen chuťovou kvalitu, ale i etickou a ekologickou volbu.

Mohlo by vás zajímat